Jak przekazać 1% będąc emerytem lub rencistą?

Jeśli jesteście Państwo emerytami lub rencistami możecie również przekazać 1% podatku na rzecz Caritas Polska. Otrzymanie z ZUS rozliczenia PIT nie oznacza, że Państwa 1% podatku jest już zagospodarowany.

W przeciwieństwie do podatników pracujących, których obowiązkiem jest samodzielne rozliczenie się z urzędem skarbowym, Państwo będąc emerytami na podstawie otrzymanego z ZUS dokumentu: PIT-40 lub PIT-40A możecie samodzielnie przekazać 1% podatku.

na formularzu PIT-37 (dostępny w urzędach skarbowych lub na stronie internetowej: www.finanse.mf.gov.pl), w rubryce J, poz. 137 należy wpisać numer KRS: 0000198645 (jest to numer KRS Caritas Polska)

Wypełniony formularz należy zawieść  lub przesłąć pocztą do urzędu skarbowego właściwego dla miejsca Państwa zamieszkania i rozliczania się.

Można też poprosić o pomoc znajomych, rodzinę, przyjaciół, którzy mają doświadczenie w wypełnianiu formularzy PIT.

A co się stanie jeśli tego nie zrobicie? 1% podatku zostanie w budżecie Państwa.
Jesteś emerytem lub rencistą? Zachęcamy! Przekaż 1% podatku podopiecznym Caritas.

Mają Państwo czas do dnia 2 maja. To nic nie kosztuje a daje satysfakcję.

Statystyki GUS podają, że zaledwie 43% uprawnionych podatników przekazuje tę część podatku na organizacje pożytku publicznego (dane za rok 2012). Dużą grupę społeczną, która nie przekazuje 1% podatku stanowią właśnie emeryci i renciści. Najczęściej nie wiedzą, że istnieje taka możliwość. Jeden % przeznaczony jest przez Caritas na zakup sprzętu medycznego dla osób chorych i starszych.