Jak przekazać 1% będąc emerytem lub rencistą?

Jeśli jesteście Państwo emerytami lub rencistami możecie również przekazać 1% podatku na rzecz Caritas Polska. Otrzymanie z ZUS rozliczenia PIT nie oznacza, że Państwa 1% podatku jest już zagospodarowany.

W przeciwieństwie do podatników pracujących, których obowiązkiem jest samodzielne rozliczenie się z urzędem skarbowym, Państwo będąc emerytami na podstawie otrzymanego z ZUS dokumentu: PIT-40 lub PIT-40A możecie samodzielnie przekazać 1% podatku.

Uzupełnij wskazane puste pola tj. PESEL lub NIP, dane osobowe, datę urodzenia, nazwę i adres Urzędu Skarbowego oraz nazwę organizacji i nr KRS Caritas Polska – 0000198645 (jest to numer KRS Caritas Polska)

Podpisz Pit-OP w wyznaczonym miejscu na dole formularza.

Wypełniony i podpisany PIT-OP przekaż do swojego Urzędu Skarbowego (nie do ZUS) osobiście lub pocztą do dnia 30 kwietnia 2018 r.

A co się stanie jeśli tego nie zrobisz?

1% podatku zostanie w budżecie Państwa.

Jesteś emerytem lub rencistą?

Przekaż 1% podatku podopiecznym Caritas.

Masz czas do dnia 30 kwietnia. To nic nie kosztuje, a daje satysfakcję.

Statystyki rządkowe podają, że 49% uprawnionych podatników przekazuje tę część podatku na organizacje pożytku publicznego (dane za rok 2016). Dużą grupę społeczną, która nie przekazuje 1% podatku stanowią właśnie emeryci i renciści. Najczęściej nie wiedzą, że istnieje taka możliwość. 1% przeznaczony jest przez Caritas na zakup sprzętu medycznego dla osób chorych i starszych.