Pobierz program PIT
albo wypełnij online

Jak przekazać 1% będąc emerytem lub rencistą?

Jeśli jesteście Państwo emerytami lub rencistami, możecie również przekazać 1% podatku na rzecz Caritas Polska. Otrzymanie z ZUS rozliczenia PIT nie oznacza, że Państwa 1% podatku jest już zagospodarowany.

Jako emeryci lub renciści możecie Państwo – na podstawie otrzymanego z ZUS dokumentu PIT-40 lub PIT-40A – samodzielnie przekazać 1% podatku na wybrany przez siebie cel.

By przekazać 1% podatku, trzeba wypełnić formularz PIT-OP. Zobacz, jak to zrobić krok po kroku:

Uzupełnij wskazane puste pola, tj. PESEL lub NIP, dane osobowe, datę urodzenia, nazwę i adres Urzędu Skarbowego oraz nazwę organizacji i jej nr KRS.

W przypadku Caritas Polska numer KRS to: 0000198645

Podpisz Pit-OP w wyznaczonym miejscu na dole formularza.

Wypełniony i podpisany PIT-OP przekaż do swojego Urzędu Skarbowego (nie do ZUS) osobiście lub pocztą do dnia 2 maja 2022 r.

A co się stanie jeśli tego nie zrobisz?

1% podatku zostanie w budżecie Państwa.

Jesteś emerytem lub rencistą?

Przekaż 1% podatku podopiecznym Caritas.

Masz czas do dnia 2 maja. To nic nie kosztuje, a daje satysfakcję.

Statystyki rządowe podają, że 49% uprawnionych podatników przekazuje tę część podatku na organizacje pożytku publicznego (dane za rok 2016). Dużą grupę społeczną, która nie przekazuje 1% podatku, stanowią właśnie emeryci i renciści. Najczęściej nie wiedzą, że istnieje taka możliwość. 1% przeznaczony jest przez Caritas Polska na zakup sprzętu medycznego dla osób chorych i starszych.